Kore Yemekleri: Kimbap Tarifi

Kimbap Tarifi

Kimbap Tarifi Gimbap


KİMBAP NEDİR?


Kimbap, kurutulmuş deniz yosunu içinde sarılan terbiyeli pirinç, çeşitli sebze ve etlerden oluşan Yosunlu Pirinç Rulosudur. 

Lezzet, susam yağından, ayrı ayrı baharatlanmış et ve sebzelerden gelir.

Ancak Kimbap'ın kalbi olan belirli bir bileşen, Kore bakkalının soğutma bölümünde bulabileceğiniz “danmuji” veya parlak sarı turptur.

Ayrıca, rulodaki her şey o kadar iyi baharatlanır ki, onu herhangi bir sosa batırmanıza gerek kalmaz.

Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra, sarması oldukça hızlı gerçekleşir.

KİMBAP TARİFİ İÇİN PÜF NOKTALAR

  • Lezzetli bulduğunuz malzemeleri eklemekten çekinmeyin. Bazı tarifler balık köftesi, yengeç içerir.
  • Dilerseniz ıspanak yerine jülyen doğranmış perilla (veya susam) yaprağı ekleyebilirsiniz, bu da tazelik katar.
  • Tüm bireysel malzemeleri iyice baharatlayın, ancak çıldırmayın.
  • En lezzetli malzeme marine edilmiş sığır eti olmalıdır.
  • Pirinç biraz yumuşak olmalı ve her şey birlikte dengeli olmalı.

Kimbap Tarifi Gimbap


Malzemeler  (2-3 kişilik : 5 rulo)

  • 5 yaprak gim (deniz yosunu kağıdı), biraz kavrulmuş
  • 4 su bardağı haşlanmış pirinç 
  • Yarım kilo dana eti biftek (bonfile veya kıyma olabilir.)
  • 1 büyük havuç, kibrit çöpü şeklinde doğranmış (yaklaşık 1½ fincan)
  • 5 şerit sarı turp turşusu 
  • Ispanak (1 küçük demet)
  • 3 yumurta
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı artı 1 çay kaşığı kahverengi (veya beyaz) şeker
  • 1 çay kaşığı tuzu
  • 1 yemek kaşığı kızarmış susam yağı
  • Sıvı yağ

Kimbap Tarifi Gimbap


Yapılışı

Pirinci büyük, sığ bir kaba koyun. yarım çay kaşığı tuzu ve 2 çay kaşığı kızarmış susam yağını katıp haşlayın. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. 
Yeterince soğumaya bırakın.

Yıkanmış ıspanak, 2 diş kıyılmış sarımsak, yarım çay kaşığı kaşer tuzu ve 2 çay kaşığı kavrulmuş susam yağını bir kapta karıştırın.
Elle iyice karıştırın ve dilimlenmiş sarı turp turşusu ile büyük bir tabağa koyun.

Havucu jülyen usülü kesip yarım çay kaşığı tuz ile karıştırın. Bir tavayı ısıtın ve birkaç damla yağ ekleyin.
Havucun fazla suyunu sıkın ve yaklaşık 1 dakika soteleyin. Ispanağın yanındaki tabağa koyun.

Biftekteki yağları kesip atın 3 ila 5 cm şeritler halinde dilimleyin. Şeritleri bir kaseye koyun. 2 çay kaşığı soya sosu, 1 diş kıyılmış sarımsak, ¼ çay kaşığı öğütülmüş karabiber, 1 yemek kaşığı artı 1 çay kaşığı kahverengi (veya beyaz) şeker ve 2 çay kaşığı kızarmış susam yağı ekleyin.
Elle iyice karıştırın.
Bir kenara koyun ve yumurta şeritlerini yaparken marine olmasını bekleyin.

3 yumurtayı bir kaseye kırın ve ¼ çay kaşığı tuz ekleyin. Çatal ile çırpın.
Isıtılmış yapışmaz bir tavaya birkaç damla yağ gezdirin. Fazlalığı bir kağıt havluyla silin, böylece sadece ince bir yağ parlaklığı kalır. Ocağı çok kısık ateş açın ve yumurta karışımını tavaya dökün.

Yumurtanın altı pişince spatula ile ters çevirin. Isıdan çıkarın ve yumurtayı kahverengi değil, mümkün olduğunca sarı tutun. Yaklaşık 5 dakika sıcak tavada yavaşça pişmesine izin verin.
Şeritler halinde kesin. Tabaktaki ıspanağın yanına koyun.

Bir tavayı orta ateşte ısıtın ve marine edilmiş dana eti iyice pişene kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin.

Şimdi Gimpabı Sarma Zamanı.

Kimbap Tarifi Gimbap



Parlak tarafı aşağı gelecek şekilde bir bambu hasırın üzerine bir yosun tabakası yerleştirin. Üzerine yaklaşık ¾ fincan pişmiş pirinci eşit şekilde yayın ve yosunun bir tarafında yaklaşık 2 parmak boşluk bırakın.
Pirincin ortasına sığır eti, havuç, sarı turp turşusu, birkaç yumurta şeridi ve ıspanak koyun.

Hasırı iki elinizle kavrayın ve gimbapı yuvarlamaya devam ederken sıkıca bastırın. Hasırı yuvarlarken dışarı doğru itin, böylece gimbapa sarılmaz.

Ruloyu sonunda mattan çıkarın.
Kalan malzemelerle 4 kez daha tekrarlayın.
Bitmiş ruloların üzerine biraz kızarmış susam yağı koyun ve üstüne biraz susam serpin. Her bir ruloyu keskin bir bıçakla parçalar halinde kesin, nişastayı temizlemek ve kesmeyi kolaylaştırmak için ara sıra ıslak bir kağıt havlu veya bezle silin.

İşte bu kadar. Afiyet olsun. 

Bu lezzetli yemeği yapmayı deneyin. Burada ölçülü ve klasik gimbap tarifi verdim. Siz malzemeleri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Biftek yerine başka bir şey de kullanabilirsiniz.
Sadece sebze ile de yapabilirsiniz.

Kore dizilerini izlerken canınızın çektiği bu lezzeti yapmayı unutmayın. 

Yorumlar